Tavelvägg

tavlor i köket

Skapa din egna tavelvägg

Tavelväggar är en väldigt populär form av dekoration i hemmet och ett väldigt effektivt sätt att uttrycka sin personlighet och visa upp den för andra såsom gäster eller släkt.

 

Du kan enkelt dekorera rummen i ditt hus med hjälp av tavelväggar och ge det en mer komplett vision och mer hemtrevligt för dig och dina gäster.

 

Det är bra att låta din tavelvägg spegla vem du är som person och ge gäster och andra en uppfattning av dig. Men innan du väljer att sätta spiken i väggen bör du fundera på den färgskala du vill ha, ska tavelväggen vara mer stilren eller vill du ha mer kontraster till tavelväggen och göra den färgglad?

 

De här frågorna ska vi svara på idag med mer, så fortsätt läsa om du vill veta mer om tavelväggar.

 

Lek med färgerna

Det finns flertal sätt man kan leka med färger när du designar din tavelvägg och du kan designa den precis hur du vill, inget stoppar dig för att uttrycka dig själv.

Men när man designar sin tavelvägg vill man ofta att den ska vara sammanhängande och snygg, vilket man lyckas med om man väljer en viss färgskala eller tema på sin tavelvägg.

Vilka olika färgskalor och teman kan man då välja från och hur uppnår man målet?

Stilrena tavelväggar

 

Önskar du dig en stilren tavelvägg kan det vara en bra idé att tillföra fler svartvita eller enfärgade tavlor i din samling. Om man söker efter en stilren och tidlös atmosfär från tavelväggarna kan man enkelt hålla sig till en eller två färger av den samma färg och en viss stil av motiv.

 

Det här skapar den stilrena och tidlösa känsla du letar efter, det ger även en balans och harmoni till din tavelvägg om du håller dig till samma färg för både tavla och ramar.

Kontraster och färger

Om du istället önskar att skapa en tavelvägg med mycket kontrast och uttrycksfull kan du enkelt då den uttrycksfulla känslan genom att blanda olika färger och ram färger. På så sätt kan du uppnå den tavelvägg du önskar med flertal kontraster och färger, det kan ge mer personlighet till det rum du vill dekorera den med och fångar lätt ögat.

Placering

Att utplacera sin tavelvägg kan vara en lite svårare uppgift än att välja motiv, nu måste du bestämma vilket motiv som ska vara i vilken ram och hur du vill att tavelväggen ska förmedlas. Du behöver även finna en perfekt placering för den som tillåter andra att se den vackra tavelväggen du har valt att anspela dig själv.

 

Du kan du lägga ut tavlorna på golvet och prova dig fram med olika kombinationer tills du hittar den rätta som passar för dig. Därefter väljer du den placering du vill ha tavlorna på och spika fast dem, men om du inte vill spika i väggen kan du även luta den mot en bänk eller annan möbel och fortfarande få samma effekt.

 

Man vill ofta att placeringen ska vara synlig och lämna ett intryck hos andra, en tavelvägg är något man gärna visar upp och därav kan man gärna placera den mitt på väggen ovanför soffan eller brasen.

 

Det finns flertal ställen att placera ut sin tavelvägg, du kan till och med sätta en i badrummet så man har något fint att titta på medan man är på besök. Eller i vardagsrummet där alla dina gäster kan se och skåda den konst du gillar.

Mallar till tavelväggar

Att välja kombination till tavelväggen kan vara enklare än du tror, det finns flertal mallar till tavelväggar som du kan välja mellan i olika storlekar.

 

Du kan även då leka med storleken på ramarna och mer, kanske om du vill ha två större tavlor och två mindre så kan du enkelt välja det med hjälp av en mall. Här är några exempel på mallar du kan välja för tavelväggar.

 

Mallar för små tavelväggar

 

För mindre rum såsom badrum eller kontor passar mindre tavelväggar perfekt. Det finns exempelvis tavelväggar i storlek 78 x 67 cm med 7 cm mellanrum där du kan välja vilka tavlor som ska vara mindre än andra och vilka som ska vara större.

 

Sedan finns de mallar till tavelväggar för mindre rum med måtten 124 x 77 med även 7 cm mellanrum där du kan välja storlek på alla tavlor. Det finn även tavelväggar med 98 x 84 cm med samma mellanrum som de andra där du kan välja storlekar på tavlorna och även hur många du vill ha.

 

Man kan också hitta tavelväggar med måtten 86 x 77 cm och 7 cm mellanrum där du kan göra detsamma som med de andra mallarna. Varje mall innehåller olika mängd tavlor och olika storlekar på varje.

 

Mallar för mellanstora tavelväggar

 

Det finns även mallar till tavelväggar som är mellanstora och passar bra till större rum i huset och större kontor.

 

Några exempel på storlekar för mallar är  155 x 87 cm med ett mellanrum på 7 cm , det finns också storlek 134 x 87 cm med samma mellanrums storlek.

 

Du kan även skaffa en mall till tavelväggen med storleken 135 x 117 cm och 7 cm mellanrum samt storlek 98 x 77 cm. Du kan välja bland flertal olika mallar och det gör det mycket lättare att kombinera och placera dina tavlor hur du vill ha dem.

 

Mallar för stora tavelväggar

 

Större tavelväggar är perfekta för vardagsrum och mycket större rum där det finns en hel del plats på väggarna.

 

Dom är bra för de som gillar att visa upp sin smak av konst och uttrycka sig så andra enkelt kan se.

 

Exempel på mall storlekar till större tavelväggar är 181 x 117 cm, 184 x 137 cm, 181 x 127 cm och 204 x 147 cm.

 

Här kan du också välja mellan flertal mallar med olika storlekar på tavlorna alltså olika format vilket ger en finare effekt än om alla är desamma. Större tavelväggar är perfekt för att kombinera olika posters eller tavlor på ett fint sätt och få in flertal stycken då man kan enkelt få plats med mer tavlor här.

 

 

 

Tillbaka till allt om Kökstavlor